W ubiegłym roku zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podjęły się zadania oszacowania skali marnowania żywności w Polsce. Przeprowadzone badanie wykazało, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w naszym kraju rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności, a handel odpowiada za prawie 7% z tej liczby. Co prawda od 1 marca ubiegłego roku wielkopowierzchniowe sklepy spożywcze muszą oddawać niesprzedaną żywność organizacjom trzeciego sektora, zamiast ją wyrzucać, jednak regulacja dotyczy placówek spożywczych mających powyżej 400 metrów kw. Dlatego nie wszystkie mniejsze sklepy wiedzą, jak i gdzie mogą przekazywać żywność, która została niesprzedana.
Powiat Otwocki we współpracy z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie stworzył sieć placówek, którym przedsiębiorcy mogą przekazywać żywność wiedząc, że zostanie odpowiednio spożytkowana. W sieci znalazły się między innymi: Domy dla Dzieci, Domy Pomocy Społecznej czy Środowiskowy Dom Samopomocy. Te placówki chętnie przyjmą żywność, która nie zostanie sprzedana i pozostanie niewykorzystana.
Firmy, które chciałaby się włączyć w projekt, mogą to zrobić poprzez kontakt z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Otwocku, tel.: (22) 719 48 10 lub e-mail: niemarnuje@powiat-otwocki.pl. Pracownicy jednostki skoordynują formę ewentualnej współpracy. Inicjatorzy akcji są otwarci również na zgłoszenia placówek, które chciałyby korzystać z pomocy. Chętni są proszeni o kontakt z powiatową jednostką.