Sukces uczniów z „Ekonomika"

Data: 25.03.2021 r., godz. 13.30    1913
Dwoje uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zostało Laureatami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której temat przewodni brzmiał: „Współczesne oblicze cukrzycy i jej leczenie” odbył się w dniach 18-19 marca 2021 roku w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 najlepszych uczniów liceów i techników z całej Polski, a wśród nich Agnieszka Poncyleusz oraz Kamil Stańczak – uczniowie Technikum Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku. Zadaniem finalistów było przeprowadzenie procesu technologicznego, obliczenie wartości energetycznej przygotowanej potrawy oraz poprawienie jadłospisu w obecności komisji egzaminacyjnej.

W klasyfikacji końcowej Agnieszka Poncyleusz – uczennica klasy trzeciej zajęła 12 miejsce i zdobyła tytuł laureata, natomiast Kamil Stańczak znalazł się w finałowej szóstce, ostatecznie zajmując 2 miejsce.

Sukcesy otwockich uczniów zostały nagrodzone. Agnieszka i Kamil otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe, a także indeksy na wybraną uczelnię wyższą w Polsce na kierunki związane z żywieniem i żywnością. Zostali również zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, uzyskując wynik 100%.

Uczniowie do Olimpiady przygotowywali się pod kierunkiem nauczycielek ZSEG: pani Katarzyny Szeląg i pani Ewy Jedynak w ramach Koła Wiedzy o Żywieniu.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!


                                       Kamil Stańczak (w środku) zajął 2 miejsce w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności.                                  

                              Agnieszka i Kamil przygotowywali się do Olimpiady pod kierunkiem nauczycielek ZSEG (na zdjęciu w środku jedna z nich).