60 urodziny "Ekonomika"

Data: 27.10.2023 r., godz. 12.00    541
W piątek - 27 października - obchodziliśmy kolejny, piękny jubileusz szkoły dla której jesteśmy organem prowadzącym. Przeszło 60 lat temu powstał Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku. Była to wspaniała okazja do wspomnień i przypomnienia historii i dorobku edukacyjnego szkoły.

Przez ostatnie sześć dekad mury szkoły opuściło 10 055 uczniów, swoim pedagogicznym wykształceniem dzieliło się 522 nauczycieli, a na przestrzeni lat szkołą zarządzało 4 dyrektorów. Te wyniki świadczą o jednym - wysokim poziomie "Ekonoma".  
Jubileuszowe uroczystości rozpoczęły się od Mszy świętej w kościele pw. Wincentego a’Paulo w Otwocku, po której uczestnicy przeszli procesją do szkoły. Na dziedzińcu został odśpiewany hymn państwowy, podniesiona flaga Rzeczypospolitej Polskiej  , została zakopana kapsuła czasu oraz odbył się pokaz musztry paradnej. Dyrektor Szkoły - Apolonia Żołądek powitała zaproszonych gości i podziękowała za tak liczne przybycie.


Powiat Otwocki reprezentowali Krzysztof Szczegielniak - Starosta Otwocki, Wicestarosta Paweł Zawada, Grażyna Kilbach - Przewodnicząca Rady Powiatu Otwockiego, a także Członkowie Zarządu Powiatu Otwockiego: Kinga Błaszczyk - Członek Zarządu Powiatu Otwockiego, Dariusz Kołodziejczyk i Grzegorz Michalczyk. Obecni byli również radni: Jarosław Kopaczewski i Dariusz Grajda. W uroczystości uczestniczyło wielu znamienitych gości, a wśród nich były dyrektor oraz znani absolwenci. Ich obecność i wspomnienia o szkolnych czasach wywołały wiele wzruszeń i emocji.
W jubileuszu udział wzięła również Poseł Sejm RP - Bożena Żelazowska, Przedstawiciele Otwock, miasto z dobrym klimatem - Prezydent Jarosław Margielski i Wiceprezydent Paweł Walo.


Utalentowani uczniowie "Ekonomika" przygotowali krótką prezentację historii i tradycji szkoły, która przedstawiła widzom różnorodność kierunków kształcenia, jakie oferuje nasza szkoła. O muzyczną oprawę wydarzenia zadbał chór szkolny. Po części oficjalnej goście zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez uczniów klas gastronomicznych. Proszę nam wierzyć, wszystko było wyśmienite i pyszne, a Ci młodzi ludzie za kilka lat z całą pewnością wesprą nie tylko powiatową, ale i ogólnopolską gastronomię.